W piątek 24 listopada w ramach zajęć w „Kuchcikowie”, dzieci z naszej grupy robiły „Surówkę z kapusty pekińskiej i papryki”. Przed przystąpieniem do pracy umyły ręce, założyły fartuszki, a przyniesione z domu warzywa i owoce zostały dokładnie umyte i osuszone. Następnie przypomnieliśmy sobie zasady bezpieczeństwa i higieny podczas przygotowywania posiłków, oraz dlaczego jedzenie surówek jest tak ważne dla naszego prawidłowego rozwoju. Miło było patrzeć jak przedszkolaki sprawnie posługują się nożem, z jakim zaangażowaniem pracują oraz jak wiele radości im to sprawia. Kiedy wszystkie składniki były już wymieszane i doprawione, nadszedł czas na degustację. Dzieci miały okazję spróbować warzywa, których nigdy, (jak się okazało) niektóre z nich nie jadły. Nie wszyscy od razu się do nich przekonali, ale była to dobra okazja do spróbowania nowych smaków.